8 січня 2024, 15:40, Фінанси

В Україні хочуть наповнити бюджет за рахунок оподаткування виробництва коноплі

В Міністерстві фінансів України вже готують пропозиції щодо оподаткування виробництва коноплі, що викликано легалізацією медичного канабісу. Про це повідомив голова податкового комітету Данило Гетманцев в інтерв'ю РБК-Україна.

На його думку, саме коноплі можуть бути порятунком для українського бюджету, оскільки відкриють нестандартні резерви для його наповнення. Голова податкового комітету додав, що поки зарано говорити про фіскальний комітет, однак не можна оподатковувати виробництво конопель аналогічно з оподаткуванням виробництва пшениці – 300 грн за гектар.

Слід зазначити, що у Верховній Раді 21 грудня проголосували за легалізацію в Україні медичного канабісу. Відповідний законопроєкт №7457 у парламенті зареєстрували у 2022 році. Перше читання документ пройшов через рік.

Ось ми нещодавно легалізували медичний канабіс. Діяльність з вирощування коноплі буде збільшувати податкову базу? Буде. Чи можемо ми говорити в цьому контексті про додаткові доходи для бюджету? Можемо. Я серйозно. Думаю, треба більше. Потрібно передбачити європейські умови оподаткування для вирощування конопель. Є різні підходи – є акциз, варіант залежно від площі. Знаю, зараз Мінфін готує пропозиції», – зазначив Данило Гетманцев.

Як писав AgroPolit.com, названо вимоги для бажаючих вирощувати медичний канабіс. Також законопроєкт про легалізацію медичного канабісу підтримали у першому читанні

в