4 січня 2024, 08:30, Торгівля

У світі зростає попит на агропродукцію з України

За словами експертів, в світі зростає попит на агропродукцію з України, незважаючи на труднощі, пов’язані з логістикою. Про це повідомляє УНІАН.

Аналітики зазначають, що соняшник у Європі не вирощують, не враховуючи окремих винятків, тому Україна залишиться лідером на ринку ЄС в об’ємах постачання соняшникової олії. Статистика свідчить, що за 2023 – 2024 маркетинговий рік, який триває з липня 2023 року, Євросоюз закупив 1 млн т соняшникової олії з України. Цей показник на 13% перевищує результати аналогічного періоду 2022 року.

Крім Європейського Союзу, серед основних імпортерів агропродукції з України слід назвати країни Африки. Україна постачає до ЄС насіння соняшнику, соняшникову олію та соєві шроти, а на Близький Схід та в Африку відправляє пшеницю.

За підрахунками експертів, зросла і частка Євросоюзу у структурі українського агропромислового експорту. В 2021 році вона становила 32%, а за десять місяців 2023 року показала результат у 59%. Аналітики пояснюють зміну маршрутів поставок блокуванням портів російськими окупантами. За словами експертів, в 2024 році ситуація в аграрному та інших секторах економіки України буде залежати від того, що відбуватиметься на полі бою.

Як писав AgroPolit.com, 67% українських аграріїв позитивно ставляться до євроінтеграції України. Також Україна та Польща не змогли домовитись про розблокування кордону

в