3 січня 2024, 18:01, Торгівля

Експерти назвали головні проблеми агросектору, актуальні для 2024 року

Серед основних проблем аграріїв, які актуальні для 2024 року, експерти назвали дефіцит кадрів, дороговартісну логістику та обмежений експорт. Про це повідомляє УНІАН.

Щодо логістичних проблем, аналітики звертають увагу на дороге внутрішнє транспортування агропродукції, а також занадто вартісне вивезення продовольства до інших країн через залізницю, західні кордони та морські порти.

Експерти головним фактором у формуванні цін на логістику вважають ефективність роботи гуманітарного коридору, що проходить через порти Одеси. Учасники ринку стверджують, що керівництво держави повинно врегулювати ситуацію з внутрішніми цінами на перевезення зерна Укрзалізницею. На їх думку, без вирішення відповідної проблеми, можливі штучні маніпуляції, що можуть призвести до здорожчання перевезення агропродукції.

Експерти вважають, що рішенням може стати єдиний порядок проведення аукціонів, які стосуються вагонів парку Укрзалізниці. На нього можуть орієнтуватися учасники ринку, формуючи ціну на перевезення.

Визначальним аналітики вважають і те, чи продовжить ЄС безквотову та безмитну торгівлю України та чи вирішить питання з країнами-сусідами, щоб розблокувати транзит агропродукції.

Як писав AgroPolit.com, в Україні виділили 1 млрд грн на компенсації за агротехніку. Також польські аграрії погрожують відновити протест в Медиці

в