3 січня 2024, 12:10, Земля

Ринок землі експерти вважають ключем до розвитку агросектору та інвестицій

Експерти та офіційні особи України зазначають, що продаж земельних ділянок юридичним особам стане драйвером розвитку агросектору та залучення інвестицій. Про це повідомляє ВВС.

Внаслідок повномасштабної війни рф проти України сотні тисяч га землі стали непридатними для вирощування врожаю на роки. Крім того, велика частина сільськогосподарських угідь перебуває на зайнятих окупантами територіях, тому українські аграрії зазнають збитків у мільярди доларів.

Незважаючи на заклики відкласти новий етап земельної реформи до скасування воєнного стану, парламент відмовився від таких пропозицій. Іноземці досі не мають права купувати землю. Відповідне право у них, згідно з законом, може з’явитися, тільки якщо таку можливість підтримають громадяни на всеукраїнському референдумі.

Загалом 20% українських земель залишаються непридатними для використання через окупацію, бойові дії та замінування. Міністр економіки України Юлія Свириденко повідомляла, що вартість розмінування території України складає близько $50 млрд.

Експерти вважають, що отримавши землю, власники, включаючи фермерів та агрокомпанії, будуть намагатися її розмінувати, але для цього їм потрібна грошова підтримка.

Як писав AgroPolit.com, на новому етапі ринок землі стане більш конкурентним. Також складнощі з експортом агропродукції стали головним викликом для аграріїв.

в