3 січня 2024, 11:00, Торгівля

67% українських аграріїв позитивно ставляться до євроінтеграції України

67% фермерів України позитивно ставляться до майбутнього вступу України до Європейського Союзу. Про це свідчать результати опитування, проведеного Українською плодоовочевою асоціацією (УПОА).

Більша частина опитаних аграріїв вбачає нові можливості у вступі України до ЄС для розвитку власного виробництва. Чверть фермерів, які прийняли участь у дослідженні, не вважають, що євроінтеграція почне впливати на їх роботу. До цієї ж групи відносяться аграрії, які не змогли визначитись.

4% респондентів висловили занепокоєння відносно наближення аграрного господарства України до Євросоюзу. На їх думку, екологічні вимоги ЄС можуть створити перешкоди для господарств. Глибинні інтерв’ю показали, що фермери здебільшого вважають, що євроінтеграція є єдиним шляхом України, тому ці аграрії розуміють важливість ведення аграрного бізнесу у відповідності до європейських вимог.

Найбільше позитивних очікувань і одночасно занепокоєнь при євроінтеграції у аграріїв України викликає доступ на європейський ринок.

Великий Європейський ринок є порівняно усталеним, позаяк є чимало пересторог щодо повноцінного виходу на нього нового амбітного й великого гравця, що ще й має доволі відмінну модель агровиробництва не характерну для ЄС в цілому», – зазначили автори дослідження.

Як писав AgroPolit.com, Україна та Польща не змогли домовитись про розблокування кордону. Також європейські фермери можуть не боятися українських колег.

в