3 січня 2024, 08:30, Логістика/Техніка

Складнощі з експортом агропродукції стали головним викликом для аграріїв

Через блокаду, яку оголосили польські, угорські та словацькі автоперевізники, українська економіка втратила близько одного мільярда доларів. Про це повідомляє УНІАН.

Ще більшої шкоди їй завдали російські атаки. Одну з найбільших росіяни провели у липні: 18 та 19 числа під удар потрапили порти Одеса та Чорноморськ. Окупанти задіяли як Шахеди, так і різні ракети — Калібри, Онікси, Х-59 і навіть старі радянські протикорабельні Х-22.

Удари пошкодили зернову інфраструктуру міжнародних та українських трейдерів. Постраждали й резервуари та причали Одеського порту. Тільки за одну цю атаку в порту Чорноморська було знищено 60 тис. т зерна, а з липня по вересень минулого року удари російських ракет і БПЛА знищили 280 тисяч т зерна.

Усе це, звісно, вкрай негативно позначилося на експорті аграрної продукції. За словами експертів, наразі Україна постачає через морські порти лише 50% необхідного обсягу експорту агропродукції. Якщо до війни порти могли експортувати близько 7 млн т зернових культур щомісяця, то зараз цей показник не перевищує 3 – 4 млн т.

Ще одна проблема українського агропромислового комплексу — нестача овочесховищ. Додатково аграрії побудували їх близько 15. В межах України, їх не вистачає ще мінімум 150 – 170, щоб зберігати ту продукцію, яку вони вирощують.

Як писав AgroPolit.com, 6,5 тис. т вкраденого в Україні соняшнику окупанти вивезли до Туреччини. Також Гетманцев описав схеми, які використовують експортери для торгівлі чорним зерном.

в