2 січня 2024, 11:00, Харчова безпека

Через новий зерновий коридор експортували 13 млн т продукції

Україна експортувала 13 млн т продукції через власний зерновий коридор у Чорному морі, створений після того, як рф вийшла із зернової угоди. Про це повідомляє Boston Globe.

Порти прийняли 430 суден для завантаження з моменту створення коридору в серпні. Україна відкрила цей маршрут, щоб дозволити транспортувати важливі товари, особливо зернові, зі своїх глибоководних портів після того, як рф в липні розірвала підтримувану ООН чорноморську зернову угоду.

Бріджит Брінк, посол США в Україні, назвала продовження руху вантажів значним досягненням, оскільки Україна продовжує годувати світ. Здатність України здійснювати судноплавство через Чорне море з’явилася після того, як рф перемістила свій військово-морський флот із Криму до Новоросійська.

Постачання британських крилатих ракет Storm Shadow і французьких Scalp допомогли Україні схилити ваги на свою користь. Така зброя дає можливість ухилятися від протиповітряної оборони для нанесення точних ударів по російських цілях.

Президент України Володимир Зеленський 24 жовтня заявив, що російський флот більше не в змозі діяти в західній частині Чорного моря. Глава держави підкреслив, що це історичне досягнення для України.

Як писав AgroPolit.com, Україна компенсувала втрати від блокування польського кордону. Також логістичні труднощі призвели до падіння експорту агропродукції з України на 7%.

в