26 грудня 2023, 13:37, Торгівля

Гетьманцев: половина зерна з України на експорт іде без сплати податків

З половини експортованого з України зерна не сплачувалися податки. Такі дані озвучив голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев в інтерв’ю Liga.net.

За його словами, деякі сільгоспземлі в Україні обробляться, але не за документами.

«Фермер взяв це зерно, воно чорне, походження в нього немає, оформив його на фіктивну фірму, завантажив на судно, корабель пішов, потім він переписав це зерно на таку ж фіктивну фірму декілька разів за кордоном, вони переуступили це зерно декілька разів, гроші в країну не повернулись, жодної копійки податків не сплачено. І такого зерна приблизно половина», — сказав Гетманцев.

Через недосконалу роботу  митниці та правоохоронних органів виникла потреба законопроєкту боротьби з «чорним» зерном.

Експортувати зможе лише платник ПДВ, у платника ПДВ на це зернятко має бути вхід ПДВ і так до першого виробника. Весь цей ланцюг має бути з ПДВ. Якщо у тебе немає документа походження цього зерна, тебе не випускають нормою закону», — розповідає він деталі законопроекту.

За словами Гетьманцева, СБУ пропонує дати три місяці, аби аграрії змогли сплатити в бюджет великий відсоток від вартості «чорного» зерна, одноразово його вивести.

Нагадаємо, що раніше Гетманцев описав схеми, які використовують експортери для торгівлі чорним зерном. Україна у 2023 році поставила історичний рекорд з врожайності.
 

в