22 грудня 2023, 14:04, Рейдерство

Гетманцев описав схеми, які використовують експортери для торгівлі чорним зерном

В Україні намагаються обмежити можливості експортерів для роботи з «чорним зерном», які продають його за кордон через фіктивні фірми. Про це повідомив голова комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев в інтерв’ю виданню «Ліга».

«У нас є велика кількість земель, які обробляються взагалі без документів. Фермери беруть зерно з цієї землі, тому воно стає «чорним». Походження у нього нема. Покупець оформлює його на фіктивну фірму, де керівництво і власники з Луганської, Донецької областей, або взагалі з іншої країни. Потім зерно завантажують на корабель. Поки корабель іде, власник переписує зерно на таку ж фіктивну фірму в Чехії, а та на нормальну фірму у Франції і так далі. Валютна виручка в країну не повертається», – зазначив Данило Гетманцев.

Голова комітету назвав власників, які використовують подібні схеми організованим злочинним угрупованням. За його словами, з ними повинні боротися митники і правоохоронні органи. Данило Гетманцев додав, що зараз правоохоронні органи в Україні залишаються недосконалими, чим і користуються шахраї. Саме тому, за словами спікера, цю проблему намагаються вирішити на законодавчому рівні.

Як писав AgroPolit.com, в Україні оголосили експортні результати транспортного безвізу. Також Україна та Румунія розбудовують спільні пункти пропуску для пришвидшення агроекспорту.

в