21 грудня 2023, 18:02, Рослинництво

В Україні через війну фермери почали садити нові для себе культури

Відбулося зменшення посівних площ у 2023 році порівняно з тим же періодом минулого року і види культур, які сіють аграрії, також змінилися в умовах війни. Про це повідомляє NASA Harvest.

На окупованих територіях відбулося суттєве збільшення частки посіву озимих культур за рахунок ярих культур. На підконтрольних територіях України відбулося збільшення площ соняшнику та ріпаку на площах озимих культур.

Окрім цих занепокоєнь залишається невідомим потенціал відновлення пошкоджених і покинутих сільськогосподарських угідь після закінчення війни. Українські фермери продовжують збирати врожай на обстріляних полях, незважаючи на очевидну загрозу життю.

Аграрії зі звільнених територій України створюють інструменти для розмінування полів, не чекаючи професійної допомоги. Офіційні органи з розмінування не можуть впоратися з такою кількістю роботи. Аграрії вважають, що можуть пройти роки, поки черга на розмінування дійде до їхніх полів.

Не збирання врожаю призведе до деградації землі. Можуть знадобитися роки, щоб повернути землю до орного стану. Ось чому аграрії продовжують збирати врожай у небезпечних умовах, використовуючи бронежилети та радіозв’язок, щоб захиститися та швидко повідомити про небезпеку.

Як писав AgroPolit.com, Україна через війну втратила врожаю на $2 млрд. Також Мінагро переглянуло вимоги до ветпрепаратів.

в