21 грудня 2023, 09:50, Рослинництво

Реформа меліорації: в Україні створили 32 організації водокористувачів

В Україні в рамках реформи меліорації вже створили 32 організації водокористувачів, з них 28 відносяться до зрошувальних систем, а ще чотири – до зони осушення. Про це повідомив заступник Голови Державного агентства розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм Тарас Кот.

В Мінагрополітики вперше передали об’єкти меліоративної мережі до власності організації водокористувачів. За словами авторів реформи меліорації, її мета полягає в тому, щоб зробити аграрія не тільки господарем власної землі, але й систем зрошення.

Стратегію зрошення та дренажу в Україні Кабмін схвалив у 2019 році. Вона передбачає план реформи до 2030 року. У 2022 році аграрії отримали можливість об’єднуватись в організації водокористувачів і отримувати системи меліорації для їх спільного розвитку.

Фактично в 2023 році після знищення Каховського водосховища площа зрошення в Україні зменшилася до 133 000 га, це майже у 2,5 рази менше ніж було в 2022 році і 4,5 разів менше, ніж було у році 2021. Із цих 133 тис. га – 46 тис. га – це зрошувальні землі на яких вже створено і зареєстровано організації водокористувачів. Тобто це 35 % від загальної площі зрошення в Україні, які ми маємо на сьогоднішній час», – зазначив Тарас Кот.

Як писав AgroPolit.com, окупанти знищили на захоплених територіях найбільшу зрошувальну систему в Україні. Також аграрії можуть отримати до 25 тис. грн від держави на меліорацію одного га землі

в