20 грудня 2023, 15:40, Логістика/Техніка

Логістичні труднощі призвели до падіння експорту агропродукції з України на 7%

Труднощі з транспортом і логістикою призвели до падіння експорту аграрної продукції з України на 7% у річному обчисленні в листопаді, а також підштовхнули до подорожчання імпортних продуктів. Про це повідомляє Reuters.

Продовольчі товари становлять 60% усього експорту з України, основного виробника та експортера зерна та олії, але через війну рф проти України труднощі з транспортуванням продукції через сухопутні кордони або вивезенням із портів зробили сільськогосподарську продукцію збитковим.

Ці ж проблеми також підвищили витрати на імпорт продуктів харчування на 16% до 6,2 мільярда доларів з початку року. Україна експортувала аграрних товарів на 19,6 мільярда доларів, 87% цієї вартості припадає на зернові, рослинну олію та м’ясопродукти.

Пропускна спроможність Чорноморського коридору все ще занадто мала, щоб задовольнити реальні потреби, додавши, що заборони та обмеження на імпорт з боку Польщі, Угорщини та Словаччини української продукції створили додаткові труднощі.

Існуючі перешкоди призводять не лише до загального падіння доходів українських галузевих експортерів, а й роблять будь-які заходи зовнішньоекономічної діяльності неефективними та непередбачуваними.

Як писав AgroPolit.comперевізники Польщі хочуть через суд домогтися права на блокаду українського кордону. Також обсяг експорту українського продовольства автомобільним транспортом стабілізувався після часткового розблокування кордону з Польщею, але все ще нижчий за листопадовий показник.

в