18 грудня 2023, 15:42, Фінанси

Вступ до ЄС дасть Україні додаткові 2% ВВП – експерт

Вступ України до Євросоюзу призведе до трансформацій в країні і збільшення її валового внутрішнього продукту на 1 – 2%. Про це повідомив британський історик і журналіст Тімоті Еш, пише Finance.ua.

Експерт наголосив на стійкості української економіки, яка, на його думку, у 2023 році може продемонструвати зростання у 5% і більше, перевершивши очікування Міжнародного валютного фонду.

Слід зазначити, що раніше в ЄС ухвалили рішення щодо початку переговорів про вступ України до Євросоюзу. В момент прийняття зазначеного рішення, прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан вийшов із зали. У Брюсселі вдалися до «конструктивного утримання» – механізму, що дозволяє ухвалу найбільш важливих рішень за відсутності деяких членів.

Тепер у України є два якоря реформ: підтримка МВФ і вступ до ЄС. Останнє має величезне значення і справді трансформаційне для України. Так було для всіх колишніх комуністичних країн, які приєдналися до ЄС, від Естонії до Румунії. На мій погляд, вступ до ЄС додасть 1−2% до тенденції зростання країни на рік. Я б поставив більшу частину останнього зростання на силу, мужність та інновації українців, і це робить мене дуже оптимістичним щодо довгострокової траєкторії зростання України після завершення війни», — зазначив Тімоті Еш.

Як писав AgroPolit.comПольща погрожує на 20 років перекрити вітчизняний агроекспорт. Також стала відома позиція німецьких фермерів щодо майбутнього вступу України до ЄС.

в