18 грудня 2023, 12:15, Торгівля

Вступ України до ЄС: Польща погрожує на 20 років перекрити вітчизняний агроекспорт

У польському уряді погрожують на двадцять років заблокувати агроекспорт України, якщо вона стане повноправним членом Євросоюзу. Про це повідомляє RMF FM.

Заступник міністра сільського господарства Польщі Міхал Колодзейчак зазначив, що Польща має забезпечити свої інтереси у зв'язку зі вступом України до Європейського Союзу. Він повідомив, що в агросекторі України домінують 95 фермерських господарств – холдингів, в чиїх руках знаходиться половина сільськогосподарської землі в Україні.

Заступник міністра сільського господарства Польщі прокоментував і протест фермерів у Медиці. За його словами, уряд задовольнить вимоги протестувальників. Він додав, що йдеться про три вимоги, які вже в основному виконано.

Є певні процеси, які ми як поляки не можемо зупинити самі. Це буде довготривалий процес, Польща та ЄС мають бути готові до цього. Тому ми повинні захищати свої інтереси, наприклад, як це зробила Німеччина, коли Польща приєдналася до ЄС, коли ринок праці для поляків був заморожений на 8 років. Сьогодні ми повинні говорити про те, що аграрні продукти з України – сирі та перероблені – не потраплять до Польщі, наприклад, через 20 років після вступу України до ЄС» – зазначив Міхал Колодзейчак.

Як писав AgroPolit.com, пункт пропуску в Дорогуську польські перевізники хочуть заблокувати до 8 березня. Також експерт розповів, чи вплинуть протести на польському кордоні на різноманіття новорічного столу.

в