20 грудня 2023, 09:50, Фінанси

Експерти розповіли, чи достатньо державної підтримки аграріям

В Мінагро вже підписали 177 наказів щодо видачі грантів українським аграріям на загальну суму у 803 млн грн. Про це повідомляє УНІАН.

Експерти визнають, що на селі грошей стало менше, однак вони повністю не зникли, а зараз прибутки потроху відновлюються. За словами аналітиків, через нестачу ресурсів у аграріїв, агросектор починає розвиватися екстенсивно, завдяки збільшенню площ. Інтенсивний розвиток через технології є більш складним і його використовувати важче в кризових умовах.

Кредити є головними інструментами фінансової підтримки українських аграріїв. Держава у цій сфері пропонує фермерам гранти, а також програму «Доступні кредити 5 – 7 – 9». З 803 млн грн схваленої кредитної підтримки від держави, аграріям вже виплатили 604 млн грн.

За офіційною інформацією, загальний обсяг банківських кредитів, виданих аграріям, сягає 65,2 млрд грн. З них 37 млрд грн видали в рамках програми «5-7-9». Загалом, мова йде про 9,5 тис. аграрних господарств, власники яких в середньому отримали близько 4 млн кредитних гривень.

Найбільше кредитів аграріям банки видали в Київській області. Там на 902 господарства видали більше 10 млрд грн кредитної підтримки. Доступних кредитів за програмою «5 – 7 – 9» найбільше отримали фермери Кіровоградської області.

Як писав AgroPolit.com, новий етап ринку землі спростить доступ аграріїв до кредитів. Також українські аграрії отримали кредитів на 70 млрд грн.

в