17 грудня 2023, 11:01, Політика

Експерти розповіли, яких інвестицій потребує агросектор України в умовах війни

В умовах війни Україні вдалося залишитися серед провідних світових виробників та експортерів кукурудзи, пшениці, соняшнику, соєвих бобів, завдяки рішучості аграріїв, відданості уряду України та підтримці багатьох інших партнерів, включаючи уряди, неурядові організації та дослідницькі інститути. Таким є висновок авторів звіту Центру стратегічних і міжнародних досліджень (CSIS).

Аналітики стверджують, що зусилля з відновлення аграрного сектору України мають продовжуватися, навіть якщо війна триває. Президент України Володимир Зеленський створив Національну раду з відновлення України після війни через два місяці після початку повномасштабного вторгнення, і ця рада продовжує розробляти План відновлення України.

Головною метою цієї роботи є не просто реконструкція України, а й розвиток реформ країни та трансформація економіки для майбутнього. Важливість інвестування в аграрний сектор України полягає в трьох аспектах:

  • зміцнення економіки України у воєнний час,
  • відновлення потенціалу України, як головного світового постачальника продовольства
  • зміцнення позицій України в захисті від рф через власний експорт сільськогосподарської продукції.

Відбудова та трансформація агросектора України вимагатиме скоординованих інвестицій у ґрунт, робочу силу, сільськогосподарські установи та інфраструктуру. Необхідно забезпечити недорогі маршрути для експорту агропродукції з України.

Необхідно відновити пошкоджені ферми, сховища, транспортну та портову інфраструктуру. Знищене обладнання та товари повинні бути замінені. Сільськогосподарські угіддя мають бути розміновані, перевірені та відновлені. Необхідно забезпечити доступ фермерів до насіння, добрив та інших сільськогосподарських ресурсів, а також задовольнити потреби фермерів у додатковому фінансуванні.

Як писав AgroPolit.comексперти розповіли, чи слід боятися прибульців на новому етапі земельної реформи. Також навіть у великих агрокомпаній недостатньо ресурсу для викупу 10 тис га землі.

в