14 грудня 2023, 12:15, Земля

Експерти розповіли, чи слід боятися прибульців на новому етапі земельної реформи

Експерти стверджують, що боятися прибульців на новому етапі земельної реформи не слід, оскільки іноземці не зможуть скупити землю, бо закон дозволяє її придбання лише українськими  юридичними особами. Про це повідомляє УНІАН.

Аналітики зазначають, що саме страх перед прибульцями став причиною такого довгого продовження мораторію на продаж землі. Політики-популісти довгий час лякали українців тим, що іноземні капіталісти скуплять за безцінь найцінніші землі, залишивши аграріїв з пустими кишенями.

Юридичні особи отримають доступ до ринку землі з січня наступного року, а деякі з них пов’язані з закордонними компаніями. Саме цей факт був основою для скандалів та маніпуляцій з боку популістів. Зараз у критиків реформи нема колишнього запалу.

Експерти стверджують, що під час війни реформа рухатися має швидше, оскільки Україна потребує додаткового ресурсу для розвитку. Аналітики стверджують, що іноземний капітал є в трейдингу, переробці та вирощуванні, але він відсутній на ринку землі, оскільки це фактично і юридично неможливо.

Офіційні особи наголошують, що обійти діючі правила неможливо. Експерти додають, що іноземний капітал може надійти лише від українських компаній, що мають закордонну реєстрацію.

Як писав AgroPolit.com, навіть у великих агрокомпаній недостатньо ресурсу для викупу 10 тис га землі. Також стало відомо, де продають найдешевшу землю в Україні.

в