13 грудня 2023, 11:03, Земля

Навіть у великих агрокомпаній недостатньо ресурсу для викупу 10 тис га землі

За словами експертів, в найближчі три роки в Україні скоріше не з’явиться ні однієї аграрної компанії, яка б могла викупити запропоновані 10 тис. га на новому етапі ринку землі. Про це повідомляє УНІАН.

Аналітики підкреслюють, що аграрії хочуть купувати землю, і при цьому вони не готові реалізовувати власні земельні банки. Учасники ринку зазначають, що одним лотом компанії купити десять тисяч га не зможуть і їм доведеться купувати окремі земельні ділянки.

Експерти погоджуються, що з часом великі компанії матимуть можливість купляти більше, однак додають, що зараз для агробізнесу несприятливі умови. Аналіз діяльності агрохолдингів показав, що вони не мають ресурсів для викупу того земельного банку, який зараз знаходиться під їхнім контролем.

Аналітики зазначають, що земля в Україні дешевша ніж в багатьох інших країнах, але зараз вона залишається все одно занадто дорогим ресурсом для аграріїв.  Експерти погоджуються, що новий етап земельної реформи може викликати зростання цін на га, однак додають, що воно буде невеликим.

За словами експертів, частка компаній, представники яких планують зайнятися активною та прозорою купівлею землі на новому етапі реформи залишається невисокою.

Як писав AgroPolit.com, українці відмовляються від споживання м’яса свинини. Також стало відомо, де продають найдешевшу землю в Україні.

в