12 грудня 2023, 11:04, Земля

Лише 2% селян хочуть продавати землю

За підрахунками експертів, лише від 1 до 2% селян готові на продаж власних земельних ділянок, але придбати землю бажають 90% аграріїв. Про це повідомляє УНІАН.

Аналітики зазначають, що часто люди не мають вибору стосовно того, де купувати ділянку землі. Справа в тому, що якщо людина вже має пай, вона продовжить шукати ділянку поблизу, навіть якщо в іншому регіоні країни гектари продають дешевше.

Експерти зазначають, що цінова картина в регіоні формується в залежності від середнього розміру паю. Аналітики зазначають, що ринок землі є специфічним, тому ціна на ньому формується часто не під впливом ринкових механізмів, а залежить від бажань пайовиків.

Учасники ринку пояснюють, що якщо говорити про людей похилого віку, якими зазвичай є пайовики, для них земля представляє собою головну цінність, з якою вони не хочуть розставатися. Аналітики додають, що такі люди не відносяться до землі, як до товару, тому готові продати її лише за особливих обставин, таких як одруження або смерть.

Експерти зазначають, що зараз активно себе проявляє ринок землі в регіонах з великим аграрним бізнесом, великою кількістю компаній і серйозною конкуренцією між ними. Аналітики стверджують, що в таких умовах земельну ділянку можна реалізувати за один день.

Як писав AgroPolit.com, експерти розповіли, скільки коштує нотаріальний супровід при купівлі земельної ділянки. Також переробну промисловість можна активно розвивати тільки на другому етапі ринку землі 

в