10 грудня 2023, 13:00, Земля

Експерти розповіли, у яких областях України купувати землю найвигідніше

За словами експертів, враховуючи середню ціну землі по регіонам, виходить, що найвигідніше купувати і продавати ділянки на Донеччині, Запоріжжі та Херсонщині. Про це повідомляє УНІАН.

Аналітики повідомили, що на Херсонщині ціна га менша за 30 тисяч грн, а в Донецькій області вона балансує на рівні 32 тисяч грн. Підрахунки показують, що у західних областях ціни найвищі, а абсолютний рекорд належить Івано-Франківщині з показником у 45 тисяч грн за га.

Експерти додають, що вартість ділянок також залежить від місцевих особливостей ринку. За словами аналітиків, західна і східна частина України відрізняються за розміром пая і війна на цю відмінність не вплинула.

Аналітики розповіли, що в західних областях паї менші і сягають всього одного – двох га. Землевласники повідомляють, що найменші наділи у Закарпатській, Тернопільській та Львівській областях. Трохи більші паї у Вінницькій та Хмельницькій областях, а на лівобережній Україні їх площа сягає чотирьох, п’яти та навіть десяти га.

Експерти пояснили, що описана відмінність пов’язана з тим, що у минулому на Сході діяли більші колгоспи, а людей жило менше. Аналітики повідомили, що до початку повномасштабної війни прогнозували зростання ціни землі на 10 – 15% за рік і така тенденція спостерігається зараз.

Як писав AgroPolit.com, Україна експортує тільки 50% від необхідної кількості агропродукції. Також в Україні в 2023 році землі продали на $100 млн.

в