7 грудня 2023, 14:36, Торгівля

Україна експортує тільки 50% від необхідної кількості агропродукції

В середньому Україна вивозить до інших країн половину від необхідного об’єму експорту аграрної продукції. Про це заявив народний депутат, член комітету Верховної Ради з питань аграрної та земельної політики Дмитро Соломчук, пише Укрінформ.

Він підкреслив, що агропідприємці України повинні щомісяця експортувати близько 6,5 мільйонів т аграрної продукції, щоб продати цьогорічний врожай. Експерт зауважив, що саме такий об’єм експорту дозволить фермерам без залишків перейти до нового сезону.

Член комітету Верховної Ради з питань аграрної та земельної політики додав, що Україні вдається поступово нарощувати експорт продукції завдяки тимчасовому морському коридору, але обсяги все ще поступаються довоєнним.

За офіційною інформацією за поточний маркетинговий рік, який триває з липня 2023 року, Україна експортувала 13,72 млн т зернобобових та зернових культур. У минулому маркетинговому році за цей же період вдалося вивезти до інших країн 18,97 млн т аграрної продукції.

Слід зазначити, що незважаючи на повномасштабну війну, Україна входить в трійку найбільших постачальників аграрної продукції до країн Євросоюзу.

Ми експортуємо середньостатистично до 3 млн т агропродукції на місяць – це 50% від того, що ми маємо експортувати», – сказав Дмитро Соломчук.

Як писав AgroPolit.com, Україна зібрала $136 млн для програми Grain From Ukraine. Також в Україні в 2023 році землі продали на $100 млн.

в