7 грудня 2023, 13:20, Харчова безпека

Україна зібрала $136 млн для програми Grain From Ukraine

Для підтримки гуманітарної ініціативи Grain From Ukraine на другому міжнародному продовольчому саміті вдалося зібрати $136 млн. Про це повідомили в Міністерстві закордонних справ України.

Учасниками саміту стали 38 країн, а також міжнародних організацій. Ініціативу започаткували у минулому році і на неї вдалося зібрати $129,8 млн. Учасниками саміту тоді стали 29 країн.

Гуманітарна програма дозволяє Україні разом з країнами – партнерами та донорами – представниками приватного сектора, постачати українське зерно у країни Азії та Африки, які цього найбільше потребують.

Слід зазначити, що «Зерно з України» — це гуманітарна продовольча програма, яку 26 листопада 2022 року започаткував президент України Володимир Зеленський з метою постачання зерна в найбідніші країни Африки. Програма має на меті забезпечити зерном щонайменше 5 млн людей.

До 2022 року Україна була одним із ключових постачальників зерна Світової продовольчої програми та четвертим у світі експортером зерна. Блокада українських портів російськими окупантами призвела до переривання експорту зерна, стрімкого зростання світових цін на продовольство та розпалювання продовольчої кризи, що значно збільшило ризик голоду в найбідніших країнах.

Експорт зерна з України відновили в рамках Чорноморської зернової ініціативи в липні та серпні 2022 року. З серпня по листопад 2022 року понад 11 млрд т поставок надійшло до 38 країн.

Програма «Зерно з України» була запропонована президентом Володимиром Зеленським на саміті G20 на Балі, як спосіб підтримки гуманітарних вантажів та українських виробників зерна. Ініціативу офіційно започатковали 26 листопада 2022 року. Програма «Зерно з України» має на меті підкреслити роль України як відповідального члена світової спільноти та кинути виклик російській пропаганді.

в