6 грудня 2023, 18:02, Держпідтримка

В уряді вирішили підтримати аграріїв на звільнених територіях

У Мінагрополітики сформували робочу групу, яка має допомогти з вирішенням проблем агровиробників, що зареєстровані та працюють на звільнених від російських окупантів територіях. Про це повідомили в Міністерстві аграрної політики і продовольства України.

Очільником міжвідомчої групи став перший заступник міністра агрополітики Тарас Висоцький. На першому засіданні обговорили державну підтримку аграрних підприємств на звільнених територіях.

В Мінагро зазначили, що така підтримка повинна допомогти підприємствам відновити роботу. Також аграріям планують допомогти з підготовкою до посівної. Обговорили на засіданні групи і допомогу агровиробникам, підприємства яких знаходяться на прифронтових територіях, або їх перемістили на територію, підконтрольну Україні.

Тарас Висоцький зазначив, що агропідприємці зі звільнених територій мають можливість отримати фінанси на пільгових умовах програми «Доступні кредити 5-7-9». Зазначену програму подовжили і на наступний рік. У держбюджеті для цього заклали близько 18 мільярдів грн. Аграрії на звільнених територіях України можуть отримати кредити під пільгові 1 – 3% річних. На засіданні торкнулися питання компенсацій для агропідприємців, виробництва яких зруйнували окупанти.

Як писав AgroPolit.comновий зерновий коридор може дозволити експортувати 2,5 млн т агропродукції на місяць. Також в Україні в 2024 році аграрії зможуть отримати компенсацію за придбання агротехніки.

в