10 грудня 2023, 09:00, Харчова безпека

Для забезпечення довоєнних об’ємів агроекспорту морем Україні необхідно більше ППО – експерт

Україна самостійно контролює потік кораблів, які експортують агропродукцію, а «зерновий коридор» почав працювати краще, ніж коли до його роботи мала відношення рф. Про це заявив голова «Української аграрної асамблеї» Олександр Гапон, повідомляє телеканал FREEДОМ.

За словами експерта, якби країна – агресор продовжувала брати участь у забезпеченні експорту зерна, Україна не змогла б експортувати близько 7 млн т аграрних вантажів. Спікер нагадав, що перед виходом рф з зернової угоди, вона забезпечувала прохід коридором одного корабля на тиждень, а у найкращому випадку – близько двох чи трьох.

Олександр Гапон додав, що при посиленні системи протиповітряної оборони, Україна зможе наростити обсяги поставок зерна до довоєнного рівня.

На сьогодні ми самі контролюємо потік суден. Дуже позитивну роль зіграла угода зі страховими компаніями, зокрема з «Великою п’ятіркою», на загальну страхову суму в 50 млрд дол. І на сьогодні єдине питання, яке всіх хвилює, — це посилення протиповітряної оборони в Одеському регіоні. У наших підприємців є землі в Херсонській області, і в тій частині, яка зараз окупована, зокрема і зерно з наших земель зараз вивозиться та реалізується рф вільно. Ми подаємо позови до міжнародних судів», — сказав Олександр Гапон.

Як писав AgroPolit.com, відразу 10 кораблів скористалися новим зерновим коридором. Також в Мінагро озвучили плани з підтримки агросектору у 2024 році

в