6 грудня 2023, 12:10, Земля

Експерти розповіли, що відбувається з ринком землі на прифронтових та окупованих територіях

За словами експертів, окуповані території України випали з земельного ринку повністю, але у деяких прифронтових областях торгівля ділянками продовжується. Про це повідомляє УНІАН.

Згідно з законом, будь-які торгові операції з землею на захоплених територіях заборонені. Ринок землі завмер і у більшості прифронтових областей, таких як Донецька, Херсонська і Запорізька. Це стосується навіть тих їх частин, що підконтрольні Україні.

За словами експертів, в зазначених регіонах землевласники укладають декілька десятків угод купівлі – продажу за місяць, чи навіть за півріччя. Аналітики серед винятків називають Харківську область, де ситуація краща. У цьому регіоні на земельному ринку реалізували 1,8% сільськогосподарських угідь, хоча середній показник по країні знаходиться на рівні 1%.

Учасники ринку визнають, що після початку повномасштабної війни рф проти України темпи продажу землі в Харківській області трохи спали, але підтверджують, що транзакції продовжують проводити.

Загалом прогнози експертів, щодо ринку землі в Україні стають з кожним місяцем більш позитивними. Одним з показників росту є ринок оренди. Аналітики зазначають, що зараз він втричі перевищує сегмент продажу землі.

Як писав AgroPolit.com, земельний ринок відновлюється від шоку війни, але у аграріїв залишається цілий ряд проблем. Також прихід на ринок юросіб не змусить аграріїв активніше продавати власні землі.

в