5 грудня 2023, 18:06, Торгівля

Країни Балтії вимагають від Польщі зняття блокади з Українського кордону

Посли країн Балтії у Варшаві висловили польській владі своє невдоволення тим, що польські водії вантажівок блокують рух вантажного автотранспорту на польсько-українському кордоні, підриваючи здатність України захищатися від рф у війні. Про це повідомляє ERR.

У Міністерстві закордонних справ Естонії підтвердили, що це питання неодноразово порушувалося у відносинах із Польщею. Латвія намагається виступити посередником у суперечці України та Польщі з блокадою кордону. Естонія продовжить свої зусилля щодо пошуку рішення з новим польським урядом.

Польські перевізники бачать конкурентів у своїх українських колегах, які пропонують нижчі ціни на власні послуги. Вони від початку листопада блокують основні прикордонні переходи з Україною. Польські водії вимагають відновлення порядку, за якого українські вантажівки могли в'їжджати до ЄС лише на підставі обмеженої кількості спеціальних дозволів. Цю систему скасували після початку повномасштабної війни рф проти України.

У Варшаві відбулася зустріч/демарш трьох послів країн Балтії в Міністерстві інфраструктури Польщі. Ми поважаємо право водіїв вантажівок мітингувати. Але, на жаль, це призвело до складної ситуації, яка створює проблеми для інших перевізників та додаткові труднощі для української економіки. Зі свого боку, ми порушуємо це питання з Польщею та сподіваємось, що рішення буде знайдено у найближчим часом у співпраці між Польщею, Україною та Європейською комісією. У міністра закордонних справ Маргуса Цахкни відбулася бесіда з колишнім міністром закордонних справ Польщі Йоханнесом Рау. Крім того, найближчим часом планується візит нового міністра закордонних справ Польщі до Таллінна, де це питання обов'язково обговорюватиметься», — сказала прес-секретар МЗС Естонії Бріта Кікас.

Як писав AgroPolit.comпредставник польської влади обвинуватив Україну в нечесному завоюванні ринку. Також Україна і Словаччина планують спільно контролювати роботу пунктів пропуску.

в