5 грудня 2023, 16:50, Торгівля

Згідно з надзвичайною постановою уряду Румунія півроку не ввозила українську агропродукцію

За останні півроку Румунія не імпортувала з України агропродукцію, зокрема пшеницю, кукурудзу, ріпак і соняшник. Про це повідомляє Euractiv.com.

З 16 вересня Єврокомісія не продовжила обмеження на український агроекспорт, спочатку запроваджені в травні після того, як представники аграрної галузі сусідніх країн висловилися проти коридорів, запроваджених для допомоги українській торгівлі.

У 2022 році Румунія імпортувала понад 20 разів більше української агропродовольчої продукції, порівняно з попереднім роком. Потім надзвичайною постановою уряд обмежив імпорт з України та Молдови.

У відповідь на рішення Єврокомісії уряд Румунії ухвалив надзвичайну постанову про регулювання імпорту аграрної продукції з України та Республіки Молдова. Згідно з цим розпорядженням, пшеницю, кукурудзу, ріпак і соняшник можна імпортувати лише за дозволом компаній, зареєстрованих у Румунії.

Ці оператори повинні бути задіяні в конкретних секторах економіки, таких як виробництво олії, жирів, продуктів помелу, кормів для тварин, тваринництво. Міністерство сільського господарства та сільського розвитку мало надати дозвіли. Митні служби Румунії не зафіксували жодних операцій з імпорту оригінальної аграрної продукції з України. Надзвичайне розпорядження діє до 31 грудня 2023 року.

Як писав AgroPolit.com, у ЄС занепокоєні ввезенням української птиці та цукру. Також представник польської влади обвинуватив Україну в нечесному завоюванні ринку

в