5 грудня 2023, 14:30, Земля

Земельний ринок відновлюється від шоку війни, але у аграріїв залишається цілий ряд проблем – експерти

Аналітики сходяться на думці, що земельний ринок в Україні відновлюється від шоку війни, але прибутки аграріїв залишаються нижчими від довоєнних. Про це повідомляє УНІАН.

За підрахунками експертів, вже почали рости ціни на земельні ділянки, а також кількість угод щодо продажу та оренди землі. Серед проблем з якими зараз часто стикаються аграрії, аналітики називають небажання банків видавати кредити, особливо якщо вони стосуються ділянок, розташованих поблизу лінії фронту.

В Мінагро підтверджують, що незважаючи на те, що через війну Україна втратила частину території, ринок змінився несуттєво. Офіційна інформація свідчить, що минулого року дещо знизилася ціна при розрахунках у валюті.

Експерти зазначають, що при розрахунках за землю власники зазвичай беруть до уваги «нормативно-грошову оцінку», додаючи до неї премію. Оскільки оцінка розраховується в гривні, перерахунок її в доларах став меншим у минулому році.

При цьому учасники ринку погоджуються, що вже зараз в гривні ціна трохи піднялася, якщо порівнювати її з показниками до початку повномасштабної війни рф проти України. За офіційною інформацією, ринок стабільний, хоча спостерігається зростання пропозиції у прифронтових областях.

Як писав AgroPolit.com, прихід на ринок юросіб не змусить аграріїв активніше продавати власні землі. Також у Фонді держмайна вирішили розширити діяльність на земельному ринку

в