6 грудня 2023, 08:30, Торгівля

Колишній президент Польщі підтримав Україну і запропонував рішення кризи на кордоні

Розблокування польсько – українського кордону можна забезпечити завдяки переговорам всіх причетних сторін. Про це заявив колишній президент Польщі Александр Квасневський, пише Радіо Свобода.

Він підкреслив, що занадто довго сторони нічого не роблять для вирішення зазначеної проблеми. Колишній президент нагадав, що коли Польща вступала у Євросоюз, французькі фермери також виступали проти цього через збільшення конкуренції.

Нагадаємо, що саме за каденції Александра Квасневського, яка тривала з 1995 по 2005 рік Польща приєдналася до Євросоюзу. Колишній польський президент підкреслив, що Україна – це держава з потужним і ефективним аграрним господарством, тому польська сторона має відшукати більше грошей, щоб допомогти тим аграріям які опиняться в гірших умовах після прийняття України до Євросоюзу.

Треба розмовляти з двома сторонами, треба розмовляти з Києвом, з Україною, щоб побачити, що там можна покращити. Треба розмовляти з Брюсселем, аби цей трансфер товарів, той рух був нормальним. Звичайно, він завжди буде складним, бо це кордон України і ЄС, а отже, це не буде йти так, як між країнами ЄС, де немає кордонів, але вважаю, що ці розмови вже повинні точитися. Так само сьогодні з Україною, яка є на шляху до ЄС», – сказав Александр Квасневський.

Як писав AgroPolit.com, Україна і Словаччина планують спільно контролювати роботу пунктів пропуску. Також через блокаду польського кордону Україна втратила 9,3 млрд грн митних платежів

в