5 грудня 2023, 12:10, Торгівля

Україна і Словаччина планують спільно контролювати роботу пунктів пропуску

Представники України і Словаччини обговорили можливість підписання міжурядової угоди щодо спільного контролю на пунктах пропуску на кордоні. Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль повідомив, що обговорив цю тему з новим очільником словацького уряду Робертом Фіцо.

Крім того, сторони торкнулися пріоритетних напрямків двосторонньої співпраці: розвитку прикордонної інфраструктури, енергетики та відновлення України. Слід зазначити, що прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо підтвердив зацікавленість Словаччини у підтримці України гуманітарною допомогою.

Роберт Фіцо також повідомив, що зустрінеться з Денисом Шмигалем на словацько-українському кордоні на початку 2024 року. Прем'єр-міністр Словаччини виключив будь-які майбутні поставки в Україну зброї та боєприпасів зі словацьких державних і військових складів.

Торкнулися ситуації на кордоні. Було відзначено, що проїзд першочергових вантажів здійснюється безперешкодно. Розраховуємо найближчим часом на укладення міжурядової угоди про контроль на спільних пунктах пропуску. Озвучив потреби в інженерній техніці для гуманітарного розмінування, які виробляють словацькі компанії. Розраховуємо на участь словацьких компаній у різних сферах відновлення України», – зазначив Денис Шмигаль.

Як писав AgroPolit.com, через блокаду польського кордону Україна втратила 9,3 млрд грн митних платежів. Також блокаду із кордону зі Словаччиною знято

в