5 грудня 2023, 11:00, Фінанси

Через блокаду польського кордону Україна втратила 9,3 млрд грн митних платежів

Держбюджет за листопад поточного року втратив близько 9,3 млрд грн митних платежів, що викликано блокадою пунктів пропуску на польсько – українському кордоні. Про це повідомив голова комітету Верховної ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев на телемарафоні.

За його словами, експорт через пункти пропуску зменшився на 40%. Голова комітету Верховної Ради нагадав про слова перевізників, які стверджували, що втратили 400 мільйонів євро за два тижні блокади.

Слід зазначити, що відповідно до інформації Мінфіну, у загальний фонд державного бюджету за листопад надійшло близько 121,7 млрд грн. З цих коштів, 30,8 млрд грн отримали від ПДВ з ввезених в Україну товарів. Ще 2,2 млрд грн отримали від вивізного та ввізного мита.

Якщо говорити про бюджет, то за результатами листопада ми можемо чітко визначити, що бюджет втратив 9,3 млрд гривень від недонадходження митних платежів. Це величезні гроші, які недоотримала армія, яка воює які конче нам сьогодні потрібні. На сьогодні ми маємо недовиконання плану митниці на 19%. Це при тому, що жовтень митниця перевиконала. Тому вкрай негативні наслідки від зазначеної провокації», — сказав Данило Гетманцев.

Як писав AgroPolit.com, блокаду із кордону зі Словаччиною знято. Також прем’єр-міністр Польщі вимагає від ЄС обмежень для українських водіїв.

в