4 грудня 2023, 18:01, Торгівля

Відновлення агроекспорту: стало відомо, про що домовились Болгарія та Україна

 

Аграрні міністри України та Болгарії Микола Сольський та Кирил Ватєв домовились про експорт українського насіння ріпаку, соняшнику, пшениці та кукурудзи. Про це повідомили в аграрному міністерстві Болгарії.

Сторони під час онлайн-зустрічі узгодили деталі застосування ліцензійного режиму експорту агропродукції. Болгарський міністр підкреслив, що обидві країни будуть суворо стежити за тим, щоб не було спотворень на ринку, а також щоб інтереси болгарських виробників, переробників і споживачів не були підірвані. Імпорт та обмін даними між двома країнами залишається під взаємним контролем.

Слід зазначити, що у вересні закінчилася дія заборони Європейської Комісії на ввезення української пшениці, кукурудзи, соняшнику та ріпаку до Словаччини, Угорщини, Румунії, Болгарії та Польщі. Незважаючи на це, Словаччина, Угорщина та Польща в односторонньому порядку відмовились від зерна з України.

Міністерство сільського господарства та продовольства витримало свою обіцянку до 30 листопада максимально обмежити імпорт цієї сільськогосподарської продукції згідно з меморандумом, укладеним між урядом та ініціативним комітетом протестуючих фермерів», – зазначив болгарський міністр.

Як писав AgroPolit.com, прем’єр-міністр Польщі вимагає від ЄС обмежень для українських водіїв. Також стартувало ліцензування експорту агропродукції до Болгарії.

в