4 грудня 2023, 15:45, Логістика/Техніка

Прем’єр-міністр Польщі вимагає від ЄС обмежень для українських водіїв

Польща рішуче вимагатиме від Європейського Союзу відновлення дозволів, які обмежують транзит для українських водіїв. Про це заявив прем’єр-міністр Матеуш Моравецький, пише Reuters.

Польські та словацькі перевізники продовжують блокувати кілька пунктів перетину кордону з Україною. Водії Польщі блокують пропускні пункти з 6 листопада, вимагаючи від ЄС відновити систему, за якою українським компаніям потрібні дозволи для роботи в Європі, а також європейським перевізникам для в’їзду в Україну.

Дозволи скасували після початку повномасштабної війни рф проти України. До протесту польських водіїв приєдналися польські фермери, а згодом і словацькі перевізники. Вони скаржаться, що їхні українські колеги пропонують нижчі ціни на свої послуги, а також перевозять товари в межах ЄС, а не лише між Євросоюзом та Україною.

Слід зазначити, що перші 30 порожніх вантажівок проїхали через нещодавно відкритий пункт пропуску Угринів – Долгобичув на українсько-польському кордоні. Зараз чотири прикордонні переходи заблоковані.

Польща, Словаччина та Угорщина заявили, що їхні делегації проінформують Євросоюз про вплив угоди між ЄС та Україною про скасування дозволів на сектор автомобільних вантажних перевезень.

Українська сторона заявила, що домовилася з Польщею про деякі заходи, які могли б послабити тиск на заблокованих пунктах пропуску, але основні вимоги протестувальників не обговорювалися.

Вільний проїзд порожніх польських вантажівок через кордон був однією з вимог, яку Україна може виконати. Станом на 4 грудня в пункті пропуску «Угринів» прикордонники пропустили на виїзд з України 30 вантажівок загальною масою 7,5 т. Перехід відкрили у понеділок для порожніх вантажівок.

Ми будемо дуже рішуче і однозначно вимагати відновлення дозволів на транспорт для українських водіїв», – зазначив Матеуш Моравецький.

Як писав AgroPolit.com, стартувало ліцензування експорту агропродукції до Болгарії. Також у польських перевізників не залишилося підстав для страйку

в