7 грудня 2023, 15:40, Логістика/Техніка

Експерт розповіла, як Україна має реагувати на спроби Туреччини відновити зернову угоду з рф

Хоча Туреччина продовжує спроби відновлення зернової угоди з рф, Україна має максимально захистити власний морський коридор, що проходить через територію Румунії та Болгарії. Про це заявила старша дослідниця Atlantic Council та центру досліджень сучасної Туреччини Карлтонського університету, кандидатка політичних наук Євгенія Габер, пише Укрінформ.

За її словами, зернова угода не може стати перспективною для України. Євгенія Габер зазначила, що Туреччина не повинна заблокувати роботу українського морського коридору, створеного без участі рф. Слід зазначити, що робота нового гуманітарного коридору для кораблів в українській частині Чорного моря триває, незважаючи на те, що російські окупанти продовжують обстрілювати портову інфраструктуру.

Туреччина робить все можливе, аби відновити роботу «зернового коридору» саме в рамках Чорноморської зернової ініціативи різними шляхами. Тут і дипломатичний вплив Туреччини, і економічні інтереси, й прагнення відновити певну стабільність в Чорному морі, яку в Анкарі пов'язують із участю рф в цій ініціативі. Нам потрібно нарощувати зусилля по захисту того коридору, який Україна встановила через територіальні води Болгарії та Румунії, додатково захищаючи його з повітря системами ППО», – сказала Євгенія Габер.

Як писав AgroPolit.com, члени НАТО готуються до створення Чорноморських сил з розмінування. Також зернова угода з рф зникла назавжди.

в