3 грудня 2023, 10:28, Політика

Відкриття ринку землі для юросіб – ключ до розвитку переробки в Україні – експерт

В Україні, незважаючи на війну, триває земельна реформа і перехід до її другого етапу має стимулювати розвиток переробної промисловості. Про це заявив заступник міністра аграрної політики та продовольства України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Денис Башлик.

За його словами, мета запуску ринку землі – сприяння реалізації прав землевласників і створення можливостей для розвитку бізнесу. Денис Башлик підкреслив, що вже зараз ринок землі та інші ініціативи уряду почали працювати разом, що збільшує їх ефективність.

На думку спікера відкриття ринку землі для юросіб допоможе розвивати глибоку переробку в агропромисловості, що дозволить залучати кошти вітчизняних та іноземних інвесторів для довгострокових проєктів, неможливих в умовах оренди землі.

Наразі значна кількість сировинних виробників мають тенденцію руху в бік переробки. Водночас переробка та довгострокові інвестиційні проєкти – вкрай складні, а часом неможливі на орендованих землях. Такий актив вважається непостійним і кредитувати ці землі ніхто не хоче. З огляду на це, другий етап ринку земель лише посилює свою важливість. Перш за все, в умовах відбудови», – зазначив Денис Башлик.

Як писав AgroPolit.com, стало відомо, як змінювалася середня ціна землі за весь час роботи ринку землі. Також в Україні в 2024 році аграрії зможуть отримати компенсацію за придбання агротехніки

в