1 грудня 2023, 14:31, Політика

Через політичну нестабільність в Польщі протести на кордоні затягнуться до середини грудня

Польські перевізники протестують біля кількох пунктів пропуску на кордоні з Україною через те, що вони вважають нечесною конкуренцією з боку своїх українських колег, а також через перешкоди для автоперевізників Євросоюзу, які працюють в Україні. Про це повідомляє Reuters.

Чого вимагають протестувальники:

  • Повторне запровадження системи взаємних дозволів для операторів автомобільних перевезень.
  • Винятки, які дозволяють порожнім вантажівкам ЄС не реєструватися в системі електронної черги.
  • Застосування чинного законодавства ЄС, яке дозволяє українським транспортним компаніям перевозити товари в Україну та з України.
  • Заборона на реєстрацію транспортних компаній суб'єктами з-за меж ЄС, з особливим акцентом на країни на схід від Польщі.

Протести скоротять загальний імпорт України приблизно на п’яту частину в листопаді порівняно з жовтнем і можуть коштувати Україні один процентний пункт зростання ВВП, якщо вони затягнуться. Єврокомісар з транспорту Адіна Валеан поскаржилася на відсутність участі польської влади у спробах вирішення конфлікту.

Президент Польщі 27 листопада склав присягу уряду під керівництвом партії «Право і справедливість», яка фінішувала першою, але втратила більшість на виборах 15 жовтня. Прем’єр-міністр Матеуш Моравецький заявив, що система дозволів працює добре і що його уряд домагатиметься її відновлення.

Але очікується, що його уряд не отримає вотум довіри в парламенті, і очікується, що альянс проєвропейських партій, який має парламентську більшість, сформує уряд під керівництвом проєвропейського лідера Громадянської коаліції Дональда Туска. Це означає, що Польща навряд чи матиме стабільний уряд до середини грудня, що ускладнює спроби знайти рішення суперечки між далекобійниками і розблокувати кордон.

Як писав AgroPolit.com, на кордоні України і Словаччини утворилися черги із сотень вантажівок. Також Польщу можуть засудити в трибуналі ЄС за страйк на кордоні

в