30 листопада 2023, 09:55, Торгівля

Словаччина продовжить та розширить заборону на ввезення агропродукції з України

Уряд Словаччини на чолі з прем’єр-міністром Робертом Фіцо ухвалив рішення продовжити заборону на ввезення агропродукції з України та посилити правила транзиту. Про це повідомляє видання Novinky.cz.

Окрім пшениці, кукурудзи, насіння ріпаку та соняшнику заборону поширять на ввезення меду, цукру, солоду та сої. Згідно з пропозицією міністра сільського господарства Річарда Такача, транзит всієї іншої агропродукції та продуктів харчування з України підлягатиме митному закриттю. На практиці це означає, що відправлення будуть опломбовані.

Міністерство сільського господарства у пропозиції зазначило, що заходи необхідні, в тому числі, через відсутність загальноєвропейського рішення щодо українських товарів. У вересні Словаччина вирішила припинити ввезення української пшениці, кукурудзи, ріпаку та соняшнику.

Це стало відповіддю на кроки Угорщини та Польщі після того, як Європейська комісія заявила, що не буде продовжувати ембарго на ввезення чотирьох видів агропродукції до сусідніх з Україною країн ЄС. Цієї весни Словаччина вперше в односторонньому порядку заборонила ввезення з України трьох десятків різноманітних аграрних товарів та продуктів харчування, зокрема зерна.

Як писав AgroPolit.com, Польща оприлюднила список компаній, які скуповували українську агропродукцію. Також словацькі перевізники погрожують Україні заблокувати кордон

в