29 листопада 2023, 18:01, Торгівля

Зерновий скандал: Польща оприлюднила список компаній, які скуповували українську агропродукцію

Мінагрополітики Польщі опублікувало на сайті список компаній, які імпортують зерно з України і в оприлюдненому документі міститься 62 сторінки. Про це повідомляє видання farmer.pl.

Раніше місцеві аграрії вимагали опублікувати списки суб’єктів закупівлі зерна в Україні. Це стосувалося зернового скандалу між країнами і надмірного імпорту зерна з України. Польські фермери почали протестувати, заявивши, що зерно, яке мало йти транзитом через Польщу, здебільшого залишалося на польському ринку.

Протести фермерів почалися і на польсько-українському кордоні. Мінагрополітики Польщі оприлюднило список компаній, які імпортують зерно з України. Тодішній Міністр сільського господарства Польщі Роберт Телус зробив заяву під час зустрічі з протестуючими фермерами в Щецині.

Він заявив, що найголовніше – це заблокувати зерно, яке імпортується до Польщі. Пізніше міністра запитали про перелік суб’єктів, які закуповували українське зерно. Він відповів, що публікація списку неможлива, оскільки вона не має правових підстав. Назви деяких компаній у списку повторюються багато разів.

Оприлюднено список компаній, які імпортували зерно з України. Список складається з даних, які є у наших інспекцій», – зазначила міністр сільського господарства Польщі Анна Гембіцка.

Як писав AgroPolit.com, словацькі перевізники погрожують Україні заблокувати кордон. Також блокада кордону може викликати перебої з поставками предметів довгострокового використання.

в