27 листопада 2023, 12:10, Інвестиції

Ремонт зернової інфраструктури та портів: Україна отримає 50 млн євро від Євросоюзу

Єврокомісія планує виділити 50 млн євро для відновлення української портової інфраструктури, яка зазнала руйнувань внаслідок російських ударів. Про це повідомила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн. 

Фон дер Ляєн повідомила президенту України Володимиру Зеленському, що 50 млн євро від Євросоюзу на швидкий ремонт та оновлення інфраструктури українських портів мають сприяти подальшому експорту агропродукції на світовий ринок. 

Глава Єврокомісії наголосила, що попри війну, Україна продовжує годувати світ і може розраховувати на підтримку Євросоюзу. Урсула фон дер Ляєн також повідомила про продовження роботи над розширенням коридорів солідарності, щоб відправляти українське зерно у світ. 

Вона додала, що у жовтні 2023 року Україна експортувала зерно обсягом 4,6 млн т, з яких 3,6 млн т – морським транспортом, а 1 млн т – залізничним та автомобільним транспортом. Слід зазначити, що у рамках ініціативи Зерно з України Литва до кінця року виділить 2 млн євро і готова підвищити транзитні спроможності своїх портів для українського експорту. 

Нагадаємо, що Україна також отримає військові кораблі від партнерів для захисту кораблів, що продовжують транспортувати зерно, у Чорному морі. 

Як писав AgroPolit.comукраїнська сторона самостійно почала процес евакуації водіїв вантажних автомобілів, які застрягли в черзі на кордоні через страйк польських перевізників. Також у черзі перед пропускним пунктом до України через протест польських перевізників загинули вже два водії.

в