24 листопада 2023, 15:40, Рослинництво

Національний насіннєвий банк України перевезли в безпечніше місце з прифронтового Харкова

Національний насіннєвий банк України, один із найбільших у світі, успішно перемістили з прифронтового Харкова у безпечніше місце. Про це повідомляє Reuters.

Минулої весни було пошкоджено науково-дослідний заклад біля насіннєвого банку. Це викликало занепокоєння щодо збереження колекції, 10-ї за величиною колекції насіння у світі.

В ООН повідомили, що у рамках річних зусиль українська система насіннєвого банку. успішно та безпечно перевезла понад 50 тисяч видів насіння з Харкова в більш безпечне місце.

Експерти на назвали нового місця розташування колекції. Банк включає багато ендемічних видів насіння, деякі з яких, включаючи пшеницю та ріпак, важливі для продовольчої безпеки.

Слід зазначити, що Харків розташований лише за кілька десятків кілометрів від кордону з рф, місто постійно обстрілюють російські ракети та ударні безпілотники.

Нагадаємо, що у 2022 році російські окупанти знищили матеріальну базу Єдиного Банку генетичних ресурсів України, який розміщувався в Інституті рослинництва імені Юр’єва в Харкові. В банку знаходилося більше 160 тисяч сортів насіння, включаючи гібриди та сорти рослин з усіх куточків світу. Насіння зберігали в спеціальних сховищах, для того, щоб у майбутніх поколінь була можливість його відновити.

Як писав AgroPolit.com, мінагро допоможе цукровикам експортувати продукцію до Євросоюзу. Також експерт розповів, що відбувається на ринку добрив в умовах війни

в