24 листопада 2023, 14:30, Логістика/Техніка

Блокада кордону загрожує нацбезпеці України – про це повідомили голові Єврокомісії та президенту

Представники Федерації роботодавців України та Асоціації міжнародних автомобільних перевізників направили офіційне звернення президенту Європейської комісії Урсулі фон дер Ляйєн та президенту України Володимиру Зеленському. Про це повідомили в Федерації роботодавців України.

В заяві сказано, що блокада кордону з Польщею є надзвичайно небезпечною для національної безпеки та економіки України. Попередні підрахунки показали, що блокування пунктів пропуску вже завдало збитків Україні на 400 мільйонів євро.

За словами експертів, непрямі втрати, включаючи штрафи, неустойки для українських експортерів, відмову від контрактів, сягають кількох мільярдів євро. В листі сказано, що вимоги польських протестувальників порушують міжнародні зобов'язання польської сторони та прямо втручаються у внутрішні процеси в Україні.

Водії без елементарної допомоги з боку Червоного Хреста та інших організацій, 2 смертельні випадки та загроза перевезенням, від яких безпосередньо залежить національна безпека України. Асоціації міжнародних автомобільних перевізників Польщі, Литви, Чехії, Словаччини та Угорщини направили на адресу президента Європейської комісії Урсули фон дер Ляєн спільну заяву, щодо повернення дозволів», – йдеться в заяві.

Як писав AgroPolit.com, українська сторона самостійно почала процес евакуації водіїв вантажних автомобілів, які застрягли в черзі на кордоні через страйк польських перевізників. Також у черзі перед пропускним пунктом до України через протест польських перевізників загинули вже два водії. 

в