24 листопада 2023, 12:10, Земля

В Україні права на землю не оформили 120 тисяч власників ділянок

До 2025 року аграрії України мають оформити право власності на земельні ділянки, чого ще не зробили близько 120 тис. власників. Про це повідомляє Мінфін.

Власники, які своєчасно не оформлять наділи можуть втратити землю, оскільки ділянку вважатимуть невитребуваною і вона надійде у власність громади. Після початку земельної реформи, більше 6,5 млн громадян України отримали права на паї.

Розмір земельних часток змінюється в залежності від регіону і кількості сільськогосподарських угідь в області. В західних регіонах України пай може сягати 0,2 га, на півдні мова йде про 5 – 9 га.

Право на земельну ділянку засвідчує сертифікат. Він дозволяє аграрію користуватися власним паєм. При цьому, документ не надає права на саму земельну ділянку.

Земельна частка (пай) не має кадастрового номеру ДЗК, а відтак, і чітко визначених меж та розташування на місцевості. Згідно з нормами чинного законодавства, вона вважається невитребуваною, якщо не отримано документа, що посвідчує право на неї, або якщо право на неї посвідчено, відповідно до законодавства, але вона не була виділена в натурі, на місцевості. До заяви варто додати документ, який посвідчує право на пай: сертифікат на право на земельну частку», — зазначив адвокат Богдан Яськів.

Як писав AgroPolit.com, в Канаді готуються до ратифікації оновленої угоди щодо вільної торгівлі з Україною. Також у Польщі звинуватили власного міністра в зерновому скандалі з Україною

в