23 листопада 2023, 11:01, Логістика/Техніка

У протестах польських перевізників знайшли слід спецслужб рф – ЗМІ

Польські перевізники, які заблокували пункти пропуску на польсько-українському кордоні, що вимагають «справедливої ​​конкуренції», взаємодіють із особами, які мають зв'язок із рф. Про це йдеться у розслідуванні видання Guildhall.

Російський вплив помітили і при аналогічних заходах у Словаччині. Офіційним організатором блокування кордону Польщі з Україною виступає польський громадянин Рафал Меклер.

Він є представником осередку проросійської партії «Конфедерація» у Люблінському воєводстві, що має тісні зв'язки з рф. Зокрема лідер партії Януш Корвін-Мікке виступав із закликами про визнання окупації Криму і сам відвідував анексований півострів у 2015 році, де зустрічався з керівником російської окупаційної адміністрації Криму аксьоновим.

«Конфедерація» пов'язана з іншою польською правою організацією «Всепольська молодь», яка має давні зв'язки з Російським імперським рухом, серед іншого, який займався вербуванням терористів для угруповань «ДНР» та «ЛНР».

Лідер списку «Конфедерації» під час виборчої кампанії у Польський Сейм 2023 Зіомовіт Пшебітковський — колишній лідер руху «Всепольська молодь».

«Конфедерація» та «Всепольська молодь» проводять спільні заходи. Поточна акція на польсько-українському кордоні не перший епізод участі польських перевізників у кампаніях, які мають ознаки російського впливу.

Після початку повномасштабної війни рф проти України Rafał Mekler Transport та ціла низка інших польських компаній, учасників поточних протестів, неодноразово проводили акції з вимогами скасування антиросійських санкцій.

Політичний вплив на заходи в Польщі заслуговує на окрему увагу. 16 листопада на польському пункті пропуску «Корчова» відбулася зустріч організаторів акції із співзасновником згаданої вище, пов'язаної з рф партії «Конфедерація» та лідером «Конфедерації польської корони» Гжегожем Брауном.

Як писав AgroPolit.com, влада Словаччини не допустить блокади українського кордону так, як це відбулося в Угорщині та Польщі. Також Україна через страйк польських перевізників втратить $400 млн.

в