22 листопада 2023, 12:16, Торгівля

Через обстріли рф Україна може не задовольнити попит на пшеницю в світі – ООН

Всесвітня продовольча програма ООН попередила, що виробництво пшениці в Україні може не задовольнити внутрішній і експортний попит у найближчі роки, якщо чорноморські експортні маршрути залишаться заблокованими, а атаки на зернову інфраструктуру продовжаться. Про це повідомляє Reuters.

Директор продовольчої програми в Україні Метью Холлінгворт заявив, що майбутній звіт Управління ООН з прав людини покаже, що з середини липня задокументовано 31 атаку на українську інфраструктуру з виробництва та експорту зерна.

Він повідомив Раді Безпеки ООН, що 28 із цих атак скоєно лише в Одеській області, де знаходяться життєво важливі термінали на Чорному морі та Дунаї, важливі для світової торгівлі.

Організація Об’єднаних Націй звинуватила вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року в погіршенні глобальної продовольчої кризи. Україна та рф є основними експортерами зерна.

Якщо атаки на продовольчу інфраструктуру та блокування морських експортних шляхів триватимуть, це різко вплине на перспективи сільськогосподарського виробництва в найближчі роки, і, у гіршому випадку, може призвести до того, що виробництво пшениці не зможе задовольнити внутрішній і експортний попит», – сказав Метью Холлінгворт.

Як писав AgroPolit.com, в ЄС дали оцінку роботі України по відновленню агроекспорту. Також у Раді прийняли рішення, що має обмежити нелегальний експорт зерна

в