20 листопада 2023, 12:10, Фінанси

Експерти розповіли, чого очікують від британо-українського проєкту зі страхування кораблів

Страховий брокер Marsh, страховики Lloyd's of London та українські державні банки запустили програму зниження вартості страхування суден та екіпажу, що транспортують зерно через новий український коридор в Чорному морі. Про це повідомляє Reuters.

У серпні українська сторона запустила гуманітарний коридор для кораблів, що прямують до Африки та Азії, щоб обійти фактичну блокаду в Чорному морі після того, як рф вийшла із зернової угоди.

Lloyd's of London гарантуватиме програму, яка надає $50 млн на покриття ризиків війни та $50 млн на страхування захисту та відшкодування для кожного рейсу. Кораблі, як правило, мають страховку, яка покриває претензії щодо відповідальності третіх сторін, включаючи екологічну шкоду та травми. Окрема страховка захищає судна від фізичних пошкоджень.

Проєкт працює за підтримки Міністерства економіки України. Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що в угоді беруть участь 14 страхових компаній. Програма підтримується британським урядом.

Слід зазначити, що страхові премії від військових ризиків зросли до 3% від вартості судна після того, як ракета пошкодила торгове судно в українському порту Південний. За словами експертів, програма може знизити цю вартість до третини існуючої ціни.

Як писав AgroPolit.com, у ВМС розповіли про складнощі і успіх зернового коридору. Також біля берегів України корабель з зерном отримав легкі пошкодження.

в