20 листопада 2023, 09:55, Торгівля

Експорт зерна до ЄС: на Закарпатті створюють зерновий коридор

 

В Закарпатській області запустили мультимодальний логістичний хаб для експорту зерна до країн Євросоюзу. Про це повідомили в Закарпатській обласній державній адміністрації.

Над реалізацією проєкту Horonda Platform у селі Горонда Мукачівського району українська сторона працює спільно з італійськими партнерами. Сторони обговорили перспективи розвитку ініціативи зі створення «сухого порту», що забезпечить зберігання й експорт аграрної продукції.

У керівництві області запевняють, що логістичний хаб сприятиме розвитку експортного потенціалу не тільки регіону, але й країни загалом. На думку авторів проєкту, зерновий коридор дозволить місцевим аграріям розширити зовнішні ринки, а також посилити імідж Закарпаття як надійного партнера в реалізації таких масштабних ініціатив.

Проєкт, зокрема, передбачає створення можливостей для перевантаження агропродукції з широкої колії на вузьку, появу складських приміщень, забезпечення центру контейнерами для зерна та соняшникової олії. Завдяки «Horonda Platform» в області хочуть створити понад 200 нових робочих місць.

Італійські партнери, які беруть участь у проєкті, підкреслили, що зацікавлені посилювати комунікацію з українською стороною, зокрема й із Закарпаттям.

Як писав AgroPolit.com, за рік експорт зерна впав на третину. Також аграрні підприємства у 2023 році отримали кредитів на 65 млрд грн.

в