15 листопада 2023, 18:03, Торгівля

В Мінагро надали подробиці щодо можливих труднощів з верифікацією агроекспортерів

В Мінагро розповіли, з якими складнощами може стикнутися експортер зерна при верифікації в Державному аграрному реєстрі. Найчастіші випадки привели в Міністерстві аграрної політики і продовольства України.

Якщо заявка експортера перейшла до етапу «Моніторинг відповідності» і отримала статус «Очікує», це свідчить, що первинну перевірку пройдено і експортер потрапив до Наказу Мінагрополітики.

Після того, як така заявка пройде перевірку на відповідність встановленим Кабміном критеріям, оновлений верифікований перелік отримає Державна митна служба. Статус «Очікує» на етапі «Моніторинг відповідності» можна вважати позитивним.

У Державному аграрному реєстрі передбачили для верифікації експортерів дві програми.

  • Подання заявки на включення до Переліку верифікованих суб'єктів АПК;
  • Заявка на включення до Переліку верифікованих суб'єктів АПК: Платник ПДВ після 23.02.2022; понад 40 млн грн валют. виручки.

Якщо експортер відповідає критеріям Порядку від 1 до 4, він має скористатися першим варіантом, а якщо критеріям 2, 3, 5, 6 – другим. Подати заявку експортер може тільки на одну програму з наведених вище. У разі, якщо експортер невірно обрав програму, після розгляду вона отримає статус «Очікує підписання заявника».

Як писав AgroPolit.comсловацькі перевізники погрожують приєднатися до польських. Також Індія оголосила про лібералізацію ввезення зерна з України. 

в