17 листопада 2023, 08:30, Земля

Банки почали видавати кредити аграріям на розмінування

Українські банки почали кредитування представників аграрної галузі за програмою «Доступні кредити 5-7-9%» для розмінування сільськогосподарських земель. Відповідну послугу вже надає Укргазбанк.

Скориставшись таким кредитом, аграрії матимуть можливість найняти сертифікованих операторів для розмінування полів і швидше повернутися до вирощування врожаю.

Слід зазначити, що вирощуванню врожаю в Україні перешкоджають, як величезні заміновані площі, так і інтенсивність використання ворогом боєприпасів, особливо в прифронтових областях.

Така різноманітність мін на відповідних масштабах у світі не застосовувалася, тому Україна при розробці плану з розмінування не може спиратися на попередній досвід і змушена шукати нові підходи.  

Наявні зараз у світі розробки та протоколи, що стосуються цієї сфери, є дуже консервативними. Розмінування територій стало, як пріоритетною гуманітарною місією для України, а також величезним ринком послуг. Розмінування потребує високотехнологічних рішень, великих ресурсів, техніки та спеціалістів.

Через повномасштабну війну Україна стала однією з найбільш замінованих у світі країн, де забруднено 30% території», – йдеться в повідомленні.

Як писав AgroPolit.com, землі хочуть розміновувати французькою технікою, зібраною в Україні. Також голова бюджетного комітету повідомила про строки ухвалення бюджету – 2024

в