14 листопада 2023, 15:45, Земля

1 млрд грн: У Прозорро.Продажі повідомили про дохід від продажу землі

За 2023 рік організатори земельних торгів через систему Прозорро.Продажі отримали більше 1 млрд грн. Про це повідомили в системі «Прозорро.Продажі».

Ці кошти отримали від проведення 4,7 тис. онлайн-аукціонів. Гроші вже передали у бюджети різних рівнів. Ціна на землю в середньому зростала майже удвічі, про що свідчать результати торгів, проведених у зазначений час.

790 млн грн отримали організатори аукціонів від продажу державної та комунальної землі, яка не відноситься до сільськогосподарської. Також сюди входять приватні сільськогосподарські землі.

Доходи з оренди земель досягли 290 млн грн. Продаж комунальних та державних земель сільськогосподарського призначення залишається забороненим. За 2023 рік земельні торги провели 1,2 тис. організаторів. Серед них 680 — є органами місцевого самоврядування. За право взяти в оренду або придбати землю через аукціони змагалося 7 тис. учасників. В середньому за одну ділянку конкурують три учасники торгів.

Лідерами за кількістю земельних торгів стали:

  • Одеська область — майже 500;
  • Черкащина — 418;
  • Полтавщина — 348;
  • Львівщина — 320;
  • Кіровоградщина — 270.

На 14 листопада близько вісімсот торгів у Прозорро.Продажі перебувають на стадії укладання угод.

Як писав AgroPolit.com, в Україні хочуть дозволити оренду земельних ділянок частинами. Також в Україні за тиждень розмінували дві тисячі гектарів.

в