10 листопада 2023, 18:01, Торгівля

Аграрні розбіжності можуть завадити вступу України до Євросоюзу

Україна має перспективу вступу до Євросоюзу, але через аграрні протиріччя з іншими країнами-членами цей процес може ускладнитися. Про це заявив перший віцепрезидент Торгово-промислової палати України Михайло Непран, повідомляє FREEДОМ.

Він нагадав, що зараз проти євроінтеграції України виступила частина польських перевізників. Раніше офіційні представники України заявляли, що переговори про вступ до Євросоюзу можна завершити за два роки.

Слід зазначити, що Єврокомісія опублікувала звіт щодо прогресу України на шляху до Європейського Союзу. У документі прописані умови, виконання яких необхідно для того, щоб Україну прийняли до Євросоюзу. 14 грудня рішення Єврокомісії мають затвердити 27 країн-членів ЄС.

Аграрні питання будуть одним із каменів спотикання під час вступу України до ЄС. Коли мене запитують, наскільки реально підписати угоду, з політичної точки зору, за великим рахунком, досить реально. Але складнощі почнуться тоді, коли почнуться питання економіки. І ми це вже бачимо на прикладі експорту агропромислової продукції до країн ЄС. І сьогоднішнє блокування польськими перевізниками кордону — це вже наше відпрацювання, наша репетиція, наш тестовий режим вступу до ЄС», — зазначив Михайло Непран.

Як писав AgroPolit.com, голова Європейської ради закликав Євросоюз скуповувати зерно в Україні для Близького Сходу. Також Урсула фон дер Ляєн анансувала переговори з Україною про вступ до Євросоюзу

в